A történelem nagy csatái

Nagy csaták

Nagy csaták

Sedan - 1870

A francia - porosz háború döntő csatája

2016. szeptember 03. - Solyom2

Az 1870-71-es francia-porosz háború döntő csatája volt, amely következtében kikiáltották a Német Császárságot, míg a túloldalt összeomlott a III. Napóleon vezette Második Francia Császárság és ismét kikiáltották a köztársaságot. Többek között ez a megalázó vereség és a francia revans vágy is közrejátszott az I. világháború kitörésében.

 

175px-bundesarchiv_bild_183-r68588_otto_von_bismarck.jpg

 Otto von Bismarck (1815-1898) német kancellár

A háború közvetlen előzménye a német egység létrejötte volt. Miután Poroszország Bismarck kancellár vezetésével legyőzte a rivális osztrákokat 1866-ban Königgratznél, a poroszoknak lehetőségük volt a német egység létrehozására. Természetesen ez ellentétben állt az ősi rivális Franciaország érdekeivel, így az egységes Németország csakis a franciák legyőzésével jöhetett létre.

Bismarck ezúttal is bebizonyította politikai tehetségét, mikor a háborúhoz való ürügyet kellett megtalálnia. Megegyezett a spanyolokkal, hogy a megüresedett spanyol trónt felajánlják I. Vilmos császár egyik rokonának, Hohenzollern-Sigmaringen Lipótnak. A franciák ezt nem hagyhatták, és 1870. július 15-én hadat üzentek a poroszoknak.

iii_napoleon.jpg

III. Napóleon

Az erőviszonyok már a háború elején sem voltak egyenlőek, egy politikailag megosztott és szövetségesek nélküli Franciaország állt szemben az ereje teljében lévő, és a kor talán legmodernebb hadseregével és képzett tisztikarával rendelkező Poroszországgal szemben.

A francia hadsereg a krími háború óta (1853-1856) a babérjain pihent. A legjobb csapatai ekkor épp Algériában harcoltak, nem rendelkeztek komoly tartalékokkal és utánpótlási rendszerrel. A legnagyobb lemaradásban a tűzfegyverek terén voltak porosz riválisaikkal szemben. A háború kezdetén 220 ezer katona vonult fel, de a hadvezetés még azt sem tudta eldönteni, támadó vagy védekező háborút folytassanak.

A poroszok céltudatosan készülődtek. A königgratzi csata óta (ahol e szempontból még hátrányban voltak) tüzérségüket felfejlesztették a legmodernebb szintre. A hátultöltős és robbanó lövedékeket kilövő Krupp-ágyúk sokszorosan felülmúlták a francia tüzérséget, pontosság, tűzgyorsaság és hatótáv terén is.

events-franco-prussian-war-1870-1871-siege-of-paris-1991870-2811871-cp1a6b.jpg

 24 fontos porosz ostromágyúk

Emellett a katonákat kizárólag modern hátultöltős puskákkal szerelték fel. A tisztek  és közkatonák tapasztaltak voltak, és már megízlelték a győzelmet az 1864-es dániai hadjárat és az 1866-os osztrákok elleni háború során.
A 380 ezer fős német haderőt 3 részre bontották, az 1. meuse-i, a 2. mainzi, és 3. rajnai hadseregre.

A csatározások augusztusban kezdődtek meg, augusztus 6-án Wörth mellett a franciákat meglepte a porosz ágyúk hatékonysága, melyek darabokra tépték a francia rohamokat. 11 ezer francia meghalt, 9 ezer fogságba esett, de a poroszok is 10 ezer főt vesztettek.

III. Napóleon két részre oszotta seregét, a chalons-i sereget Patrice MacMahon marsall, az elzászi sereget Francois Bazaine vezette. De miután augusztus 18-án a saint-privat-i csatában (a háború legvéresebbikében) a porosz hadvezér Moltke legyőzte az elzászi sereget, Bazaine 180 ezer embere csapdába esett Metz városában.
Eugénia császárnő Párizsból utasította MacMahon seregét, hogy mentse fel Bazainet.

macmahon.jpg

Patrice MacMahon marsall, később a III. Köztársaság elnöke is lett

A Metz felmentésére induló sereg azonban elakadt a heves esőzések miatti sárban. MacMahon kifáradt seregét a Metztől 145 kilométerre fekvő Sedan kisvárosába vonta vissza. A helyszín tökéletesen alkalmatlan volt, Sedan kisvárosa egy mély völgyben feküdt ahol a Meuse folyó északra kanyarodott. A poroszok könnyedén bekeríthették őket. Moltke nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy legyőzze a saját magát csapdába ejtő franciákat, és parancsot adott a támadásra.

helmuth_von_moltke_1800-1891.jpg

Helmut Karl Bernhard von Moltke

Szeptember 1.-jén hajnali 4 órakor Ludwig von der Tann tábornok katonái átkeltek a Meuse hídjain és harc nélkül megszállták Bazailles falvának főutcáját. A kö9rzetet a XII. hadtest védte Barthelemy Lebrun vezetésével. A falu megmaradt házaiban a francia sereg elit egysége a tengerészgyalogság foglalt állást és emelt barikádokat.

sedan.gif

A hadihelyzet Sedannál

Csak a tengerészgyalogosok helytállása mentette meg aznap a francia sereget a szégyentől. A katonák véres közelharcot vívtak,  főleg a falu temploma, piactere és a Montvilliers nevű park körül tomboltak a leghevesebb harcok.
Mikor felszállt a köd, a porosz tüzérség tüzelni kezdett, és a franciák ismét elképedtek az ágyúk hatékonysága láttán. Lebrun tábornok vaslavinának nevezte visszaemlékezésében a porosz ágyútüzet. Ennek ellenére Bazailles bevételéhez Tann tábornoknak tartalékait is be kellett vetni. La Moncelle falut már könnyedén vették be a poroszok, az ágyútűz közepette.

battle-of-sedan-1870-ahctke.jpg

Közelharc Bazailles-ben

Hogy még nagyobb legyen a fejetlenség, MacMahont hajnal 5-kor eltalálta egy német repesz, és kénytelen volt átadni a parancsnokságot Auguste-Alexandre Ducrot tábornoknak, az I. hadtest parancsnokának, aki azonnal elrendelte a visszavonulást, de már késő volt. Eközben Emmanuel Felix de Wimpffen tábornok akit titokban megbíztak, hogy MacMahon harcképtelenné válásakor vegye át az irányítást, visszavonta Ducrot parancsát. Az ellentétes utasítások végleg meggyengítették a védelmi vonalakat a Giovinne patak mentén.

Reggel 9 órakor a Givonna patak partján a porosz királyi gárdaezred támadásra indult, épp mikor a franciák is ezt a parancsot kapták. Az I. és XII. francia hadtest hatalmas elánnal vetette magát harcba, és hamarosan megtizedelték a poroszokat. De mikor az ágyúk is tüzet nyitottak, a francia rohamok véresen összeomlottak. Az egyik zuáv (észak-afrikai katonákból álló) zászlóalj úgy menekült meg, hogy átszökött Belgiumba.

Bazailles házai között a Kék Hadosztály (francia tengerészgyalogosok) kitartottak és meg is kezdték visszaszorítani a németeket, de mikor azok pihent erősítést kaptak, már ők se bírták ki. Hogy fedezzék a visszavonulást, egy részük egy fogadó felső emeletére húzódott vissza, utolsó töltényig védekezve. Közben a poroszok az összes Givonne patak menti falut elfoglalták.

alphonse-marie-adolphe_de_neuville_les_derni_res_cartouches_1873.jpg

Hogy elvágja a franciák menekülését nyugat felé, Moltke utasította Frigyes Vilmos koronaherceget, hogy Sedantól nyugatra keljen át a Meuse-ön és foglalja el Mézieres és St. Menges faluját. A francia felderítők semmit se vettek észre. Mikor már késő volt, a francia lovasság elkeseredett rohamra indult, de el se érték a porosz fősereget, az ágyúk már lekaszálták őket.

sedan-charge.jpg

A nap közepére a poroszok megnyerték a csatát, körbezárták Sedan városát, és elhallgattatták a francia tüzérséget. Ennek ellenére Jean-Auguste Margueritte tábornok az Afrikai Vadászokkal megpróbált kitörni, de a könnyűlovasok 50 százalékos veszteséget szenvedtek, maga a tábornok is holtan feküdt a harcmezőn.

III. Napóleon, aki maga is a városban ragadt, kitűzte a fehér zászlót, de a feldühödött Wimpffen letépte a jelképet. Majd megfogadva Ducrot javaslatát, összevonták a csapatokat, hogy megpróbáljanak kitörni Balan falva felé. A rohamok hevessége a harcedzett poroszokat is meglepte, de a folyamatos sortüzeken elvéreztek a francia rohamok.

Délután 4-kor III. Napóleon ismét kitűzte a fehér zászlót, ezúttal Wimpffen sem tiltakozott, majd levelet küldött I. Vilmos porosz királyhoz. A porosz vezérkart meglepte, hogy a császár is a városban van. Másnap reggel Bismarck találkozott a császárral a porosz főhadiszálláshoz vezető úton.

after-the-battle-of-sedan-a-triumphant-bismarck-chats-with-the-defeated-napoleon-iii.jpg

100 ezer francia katona esett fogságba, köztük III. Napóleon is, akit később száműzetésbe Angliába küldtek. Szeptember 4-én Párizsban kikiáltották a III. Köztársaságot, és a harcok egészen 1871. január 28-ig folytak, reménytelenül. Január 18-án Versaillesban kikiáltották a Német Császárságot, majd május 10-én a frankfurti szerződésben a franciák átadták Elzász-Lotaringiát és 5 millió frank kártérítést fizettek.

wernerprokla.jpg

Német Császárság kikiáltása

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagycsatak.blog.hu/api/trackback/id/tr3211673488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása